Gedronken en goedgekeurd : Belgische biologische wijnen van het Kasteel Bioul!

Temps de lecture/ Leestijd: 6 min.
Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. Het domein.

Tijdens een familiediner in Vlaams-Brabant, waar ik vandaan kom, kwam ik op het idee om mijn oom en tante uit te nodigen om een streekproduct te ontdekken, Belgische biologische wijnen van het Kasteel Bioul , een wijndomein in mijn nieuwe streek.

Ze waren niet op de hoogte van het bestaan van Belgische wijngaarden. Meestal reizen ze veel in Frankrijk en bezoeken graag hun wijnboer. Maar nog nooit eerder hadden ze een Belgisch wijngaard bezocht. Bij deze nodig ik ze uit .

Waarom negeren we het bestaan van wijngaarden in Wallonië?

  • De commerciële wijnbouw in Wallonië is zeer recent en gaat terug tot de jaren negentig.
  • Scepticisme tov  de kwaliteit van de Belgische wijnen
  • De hogere prijs van deze wijnen
  • Belgische wijn is vaak alleen vertegenwoordigd in lokale winkels.
  • Belgische wijn vertegenwoordigt slechts 1% van de Belgische consumptie.
  • We zijn historisch geschoold om Frans te consumeren

 “In Arduis Constans” het motto van het kasteel van Bioul!

Mijn keuze is gevallen op het landgoed Bioul, dat zich op 20 minuten van mijn huis, la Maison du Meunier in Crupet, bevindt.

Waarom Bioul? Omdat ik deze wijngaard, zelf nooit heb bezocht. De bezoeken zijn pas mogelijk sinds  de zomer van 2018.  Omdat ik al de gelegenheid heb gehad om deze wijn te proeven, een meevaller . En bovendien lijkt de plaats me betoverend.

Het is dus op een zonnige zaterdagochtend dat we met ons gezin naar Bioul gaan.

Het dorp Bioul ligt vlakbij de tuinen van Annevoie . Ik kan al een paar kilometer voor de aankomst op het landgoed de enorme omwalling  van het kasteel zien.

Het domein ligt aan de kant van de straat en de ingang is via het hoofdplein van het dorp. Aangaande de parking, is de toegang met de auto op het domein niet toegestaan. Het is daarom noodzakelijk om buiten de omwalling te parkeren.

Aaangezien we er reeds  om 11 uur ’s morgens zijn, is er geen probleem om zich op het gemeenteplein  naast de ingang te parkeren.

Ik ben meteen onder de indruk van de magnifieke toegangspoort en de oprijlaan met een grote haag van prachtige lindebomen!
Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. De hoofdingang met lindebomen.

Via een groot portaal versierd met het wapenschild van de familie “de Moreau” komt men op de binnenplaats van het kasteel.  

Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. Het groot portaal met het wapenschild van de familie de Moreau.

De binnenplaats is niet overdreven groot of erg versierd met bloemen, beelden of andere voorwerpen. Mijn ogen richten zich op de gebouwen rondom de binnenplaats. Wat me meteen opvalt is de toren tegenover de hoofdingang. Het is de Grimaud-toren. Vooral het dak met zijn vele dakkapellen is indrukwekkend.  Zonder veel te weten over kunstgeschiedenis, merk ik dat de verschillende gebouwen uit verschillende periodes dateren. De Grimaud-toren dateert uit 1520, terwijl het kasteel zijn oorsprong vindt in de 11e eeuw.

Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. De Grimaud-toren.

Het is aan de overkant van de binnenplaats, aan de linkerzijde, dat we de wijnkelder betreden. Het is ook de plek waar het bezoek kan beginnen.

Het bezoek aan het museum.

Ik ken de prijs van het bezoek, die ook een wijndegustatie van 3 wijnen omvat. Dit komt neer op 15€ pp. Kinderen onder de 6 jaar betalen niet. Ik was nogal verbaasd om te horen dat het bezoek aan het museum zonder gids en dus op zelfstandige basis gebeurt .  Deze informatie is mij niet van tevoren gegeven, wat jammer is. Een belangrijke factor om rekening mee te houden is de ontoegankelijkheid van het museum voor mensen met een beperkte mobiliteit! Helaas verschijnt deze informatie niet op de website van het kasteel.

De ingang van het museum bevindt zich naast de kelder en eindigt aan de andere kant van de binnenplaats. In feite bevindt het zich op de eerste verdieping onder het dak. Gelukkig was het op de dag van ons bezoek niet te warm . Ik raad af om het museum te bezoeken op dagen van extreme warmte. 

Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. De wijnkelder .

Er zijn veel trappen te beklimmen en af te dalen om vooruitgang te boeken in het bezoek. Vergezeld door een familielid met een verminderd gezichtsvermogen, moesten we extra  waakzaam zijn binnen in het museum, dat op sommige plaatsen slecht verlicht is. 

De eerste stukken zijn gewijd aan de geschiedenis van het kasteel en de familie Vaxelaire, eigenaar van de site. Daarna worden alle activiteiten  van het kasteel uitgelegd alsook het hele wijnbereidingsproces. Er is ook een filmvertoning waarin de eigenaars van de wijngaard hun levenskeuze en de geschiedenis van de wijngaard vertellen.

Vinificatie op muziek. Als de muziek de wijn doet dansen….

Ik leer ook dat Bioul klassieke muziek speelt tijdens de fermentatieperiode in de tanks. Het afspelen van deze muziek tijdens dit proces zou de noodzaak om sulfieten toe te voegen vermijden. 
Het fermentatieproces van rode wijnen.
Het fermentatieproces van witte wijnen.

Een andere kleine anekdote, tegen het einde van het bezoek, worden er fragmenten uit humoristische films  afgespeeld . Er werden uittreksels met Louis de Funès en de plaatselijke ster Benoît Poelvoorde aangepast en vervangen door namen van het landgoed Bioul. Dat is nogal grappig.

Voordat we overgaan tot de wijnproeverij, willen we graag een wandeling maken over het landgoed en de wijngaarden. Helaas is de toegang tot het park en de wijngaarden vanwege het slechte weer van de voorgaande dagen verboden. Het lukt me om een kleine gunst te bekomen krijgen gezien het feit dat mijn familie de reis speciaal voor dit bezoek heeft gemaakt. We lopen langs het terras met uitzicht op het enorme park waarvan het perspectief gewoonweg prachtig is.

Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. De wijnranken.

In vino veritas!

Nu kunnen we met het proeven van de wijnen beginnen Voor de degustatie nemen we plaats op het terras, aan de achterkant van het kasteel, met uitzicht op een deel van de wijngaarden en het immense park We zijn er alleen, wat het moment nog uitzonderlijker maakt. 

Het kasteel Bioul biedt een selectie van 3 Belgische biologische wijnen aan , waaronder  2 witte en 1 rosé; Terre Charlot, Batte de la Reine en Houillères.

De 3 glazen worden op een klein houten dienblad geplaatst. Onder de glazen is er een soort tafelset met een korte beschrijving van de verschillende wijnen die we zullen proeven. We krijgen ook nog extra uitleg door de  evenementmanager.

Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul. tafelset met beschrijving van de wijnen.

Zo leren we dat de wijngaard meer dan 10 hectare groot is en dat er jaarlijks ongeveer 50.000 flessen worden geproduceerd.

Het is voornamelijk een productie van biologische witte en rosé wijnen (certificatie zal dit jaar plaatsvinden), zonder toevoeging van sulfieten.

We begrijpen al snel dat de eigenaren en het team een échte passie hebben voor hun vak en dat ze echt wel  veeleisend zijn op het gebied van de kwaliteit die ze moeten leveren.

Een perspectief waar je duizelig van wordt.

Wat ik echt waardeerde was de charme van de plaats, vrij sober maar toch imposant door de grootte van het landgoed.

Het uitzicht op de tuin met een oneindig uitzicht op het landgoed is vrij uitzonderlijk.

Oneindig uitzicht op het landgoed.

Het deel dat het minst indruk op me maakte was het museum, wat waarschijnlijk verklaard kan worden door het feit dat ik mij aan een echte rondleiding verwachtte.

Wat de wijndegustatie betreft, heb ik een voorkeur voor “Batte de la Reine”.

Een minpunt  is de prijs voor het bezoek en de proeverij. 15€p.p. is vrij duur gezien de kleine hoeveelheid wijn van de degustatie en het vrij bezoek van het museum. Wanneer je hier echter rondwandelt, merk je dat het volledige landgoed zorgvuldig wordt onderhouden en gerestaureerd, dit kan dan wel de prijs in relatie tot de kwaliteit van de plaats rechtvaardigen.

Het is een leuke uitstap om met je familie of met z’n tweeën te doen. Het museumgedeelte is volgens mijn criteria ontoegankelijk voor personen met een lichamelijke beperking en kinderwagens. Ik weet niet of dieren zijn toegestaan en heb geen informatie hieromtrent gezien.  De gratis buitenparking, dat wil zeggen het stadsplein, is vrij beperkt en kan al snel te klein worden.

Dit mooie uitstapje kan in 2 of 3 uur worden gedaan, tenzij je ter plaatse een kleinigheid wenst te eten  of besluit om andere wijnen te proeven…….

Meer praktische informatie ivm de Belgische biologische wijnen van Kasteel Bioul?

Bezoek de website van het Kasteel Bioul.

Ook te bezoeken in de regio van Bioul

  • Kasteel van Annevoie (en tuinen) (4km)
  • Kasteel Montaigle (8km)
  • Abdij Maredsous  (7,5km)
  • Abdij Maredret (8km)

Er is ook  La route des vins et spiritueux de Wallonie (enkel beschikbaar in het Frans)

Als u andere ideeën voor uitstappen wilt ontdekken, schrijf u in voor mijn nieuwsbrief! Bedankt en tot binnenkort voor nieuwe avonturen!

Partagez sur:

La Maison du Meunier
Rue Haute 15,
5332 Crupet - België
Tél : +32 (0) 471 56 59 58

info@maisondumeunier.be
Schrijf u in voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze ontdekkingen en actualiteiten
* indicates required
Language

©La Maison du Meunier 2019 - Webmaster: Digitaline